Bedreigingen en intimidatie

Het burgemeestersambt is een mooi en veelzijdig ambt, maar brengt helaas ook risico’s met zich mee. Veel burgemeesters krijgen te maken met enige vorm van intimidatie of bedreiging.

Het is van belang dat burgemeesters en hun eventuele partner of gezin, zich goed laten informeren over hun veiligheid. Startende burgemeester ontvangen na hun installatie een fysiek exemplaar van het Veiligheidspakket startende burgemeesters.

In dit Veiligheidspakket zit o.a. informatie over de zelfscan persoonlijkheid veiligheid en de (gratis)woningscan die kan worden aangevraagd. Ook is informatie over de training ‘Omgaan met intimidatie en bedreiging door burgemeesters en wethouders’ en het informatie over hoe te handelen na bedreiging.

Voelt u zich als burgemeester bedreigd of heeft u behoefte aan informatie, hulp of nazorg voor uzelf of uw gezin, dan kunt u contact opnemen met de Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur via 070-3738314. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is onderdeel van dit ondersteuningsteam. U kunt ook over uw ervaringen spreken met een collega-burgemeester die hetzelfde heeft meegemaakt.

Meer weten? Kijk op de website van het Netwerk Weerbaar Bestuur of bel met het NGB.
Een indrukwekkende documentaire over bedreiging van lokale bestuurders is de film ‘Doelwit’ van 2DOC (zie de homepage).

Burgemeester die meer beleid willen maken over de veiligheid van de ambtenaren, raadsleden en wethouders in hun gemeente, kunnen interessante informatie vinden op de site Veilige publieke dienstverlening.

Doelwit | 2DOC: Seizoen 1, Aflevering 13

Doelwit | 2DOC: Seizoen 1, Aflevering 13

Thema's