Schakelend vermogen als kerncompetentie

  ,

Verbind uw uiteenlopende stijlen van optreden. Als burgemeester schaakt u op veel borden tegelijk. Op het ene moment probeert u conflicterende partijen tot elkaar te brengen. Op het andere moment vertegenwoordigt u de gemeente en bent u de belangenbehartiger.

En dan zijn er ook soms ingrijpende gebeurtenissen waarbij u zowel de crisismanager als het boegbeeld bent. Al die omstandigheden en uw verschillende rollen vragen om eigen stijlen van optreden, die behoorlijk verschillend zijn en elkaar snel kunnen opvolgen. U moet voortdurend schakelen in uw gedrag en tegelijk als uzelf en als burgemeester herkenbaar blijven. Misschien is het schakelend vermogen om al die stijlen van optreden te verbinden wel dé kerncompetentie in uw burgemeestersvak. 

Inhoud

Om uw zelfinzicht te vergroten, werken we in dit programma met verschillende methoden en technieken. Zo maken we gebruik van NLP, de Rationele Emotieve Training, Roos van Leary en de principes van verbindend leiderschap. Interactieve inleidingen wisselen we af met oefeningen waarbij de theorie actief wordt toegepast. In het programma staat uw eigen casuïstiek centraal. Met een acteur oefenen we voor u herkenbare gesprekssituaties die vragen om ander gedrag dan u van uzelf gewend bent. U doet met deze oefeningen direct een aanspraak op uw schakelend vermogen en breidt uw handelingsrepertoire op dit vlak uit.

Resultaat

  • U bent zich bewust van uw eigen voorkeursstijl, uw waarden en emoties in verschillende gesprekssituaties;
  • U heeft technieken gekregen om u te verplaatsen in de doelen en voorkeuren van uw gesprekspartners;
  • U kunt deze inzichten toepassen in uw dagelijkse praktijk, waardoor uw effectiever als verbinder toeneemt.