Persoonlijk leiderschap met paarden - B

  ,

Driehoekskunde voor burgemeesters met paarden

In deze unieke training met paarden staat het openbaar besturen centraal. Trainers Rosa Korteland-van Veen, Ronald Vuijk en Pieter Meulman nemen u mee in de driehoek van omstandigheden, gedrag en beleid (volgens de driehoek van Meulman en Vuijk 2022). Samen gaan we klankborden en ervaringen delen. We reflecteren vanuit het ambt als burgemeester. Dit koppelen we tijdens deze training aan de omstandigheden die we meemaken, kijkend naar het beleid wat we uitvoeren en wat voor gedrag hierbij hoort. Bewustwording is hierbij the key!

Nadat we de theorie hebben doorgenomen en hebben laten bezinken, gaan we in de manege aan het werk gaan om de bevindingen vanuit de theorie te ondervinden met de paarden. We nemen de driehoek mee de praktijk in. Samen met de voeten letterlijk en figuurlijk in het zand, werken in contact met uzelf en het paard. Daar waar gevoel en verstand samenkomen en de theorie makkelijk beklijft.

Hoe verhoudt u uzelf in deze bijzondere situationele omstandigheid? Welk gedrag heeft u daarbij? Hoe voert u de opdrachten met het paard uit? Welk type leider bent u? Wie bent u als burgemeester? Wat maakt u zo krachtig? Wie wil u zijn en hoe bestuurt u uw gemeente, zijn vragen die tijdens het werken met de paarden op een laagdrempelige manier naar voren komen. U zal als deelnemer versteld staan hoe krachtig de non-verbale taal van het paard is in het reflecteren op uzelf. Al met al een ongekend bijzonder ervaring, keer op keer en nog leerzaam ook!

De training met de paarden wordt begeleid door Rosa en haar assistent-paardentrainer. Zij werkt met de wetenschappelijk onderbouwde methodiek de Motiverende Gespreksvoering en haar eigen methode The Leadership Discovery om optimaal inzicht en resultaat uit de training met de paarden te halen.

Resultaat

Door te reflecteren op het ambt en omliggende factoren met ervaren trainers raakt men bewust en bekijkt men het werk als openbaar bestuurder vanuit een helikopterview.
De meerwaarde van het werken met paarden is dat mensen vrijwel direct worden gespiegeld. Het werken met de paarden geeft ruimte voor (zelf)reflectie en zelfbewustzijn. Met een juiste balans van diepgang en humor, gaat het erom dat de burgemeesters op een veilige manier een nieuwe ervaring opdoen door te letten op de reflexen die de paarden teruggeven als zij proactief handelen. Mensen gaan er scherper en specifieker door communiceren en leren veel over zichzelf in het tijdsbeslag van maar één dag. De deelnemer neemt wat afstand van het dagelijkse werk, wisselt ervaringen uit en haalt nieuwe inzichten op. Na deze training gaat men met een ‘boost’ naar huis.

Ervaring met paarden is niet vereist; u gaat niet op het paard zitten, maar werkt uitsluitend vanaf de grond.