De kracht van je stem

  ,

Uit de stem van de burgemeester spreekt vertrouwen en gezag. Uw stem is wellicht het belangrijkste instrument dat u tot uw beschikking heeft.

Tijdens vergaderingen, toespraken, overleggen, noem maar op, gebruikt u uw stem. Toch is er bij burgemeesters maar weinig gerichte aandacht voor het trainen en ontwikkelen van de stem, spraak, houding en adem. En dat terwijl een aangenaam stemgeluid uw effectiviteit kan versterken en minder aangename stemmen enorm kunnen afleiden en zelfs irriteren.

Inhoud

In deze training gaan we in op de theorie rond de stem: anatomie, fysiologie, hoe ziet de stem eruit, hoe werkt de stem en waar kan het mis gaan? We bespreken uw houding tijdens het spreken, de ademhaling, articulatie, prosodie en uw persoonlijke stem. U leert uw eigen stem kennen en bewuster te gebruiken. Dat gebeurt op een luchtige wijze, waarbij u diverse oefeningen doet om uw stem te optimaliseren. Met gerichte vaardigheidstrainingen en tips leert u zuinig te zijn op uw stem, zodat er minder kans is op overbelasting en beschadiging. U krijgt praktische handvatten voor goed stemonderhoud. U leert uw stem zodanig te ontwikkelen dat die voor elk gehoor prettig is en de juiste uitstraling voor een burgemeester heeft.

Resultaat

  • U ontdekt hoe u ontspannen en authentiek kunt spreken afgestemd op je publiek en de situatie.
  • U ontdekt het belang van jouw adem, stem, houding en spraak om bijvoorbeeld meer autoriteit en leiding uit te stralen.
  • U leert welke aspecten bepalen hoe u klinkt en overkomt.
  • U leert wat voor stemprofielen er zijn en je leert deze herkennen bij jezelf en bij anderen.