Cyberburgemeester

  ,

Niet de techniek maar de impact op uw portefeuille centraal. We leven in een informatiesamenleving en uw digitale gemeente ontwikkelt daarin mee.

Dat betekent een heel nieuw speelveld met volop kansen voor betere gemeentelijke dienstverlening, maar ook risico´s op het gebied van digitale veiligheid. Dit programma is erop gericht om deelnemende burgemeesters inzicht en handelingsperspectief te bieden in de digitale wereld.

Inhoud

Het is alweer een tijd geleden, maar Project X in Haren staat ons nog helder voor de geest. Een Facebook-oproep om naar een feestje te komen liep daar volledig uit de hand, met rellen en vernielingen als gevolg. De eerste dag staat de burgemeestersportefeuille OOV centraal. We gaan dieper in op online zaken die gevolgen hebben voor de openbare orde in uw gemeente. Naast Haren staat hierbij meer recente casuïstiek centraal (bijvoorbeeld digitale haatpredikers en
diverse Facebook of Instagram challenges). In interactieve sessies gaan we na wat uw bevoegdheden zijn en welke andere mogelijkheden u heeft om handelend op te treden. Op de tweede dag gaan we nader in informatieveiligheid van de gemeentelijke organisatie en de rol die u hierbij als burgemeesters speelt. Aan de hand van de voorbeelden in Lochem en Hof van Twente bespreken we wat u kunt doen om een hack te voorkomen. Maar belangrijker nog, wat u kunt doen als uw gemeente toch wordt gehackt. Ook gaan we nader in op het belang van digitalisering van ondermijning. 

Resultaat

  • Uw inzicht in de betekenis van ´cyber´ voor uw OOV portefeuille is toegenomen en u beschikt
    over een handelingsperspectief om hier effectief mee om te gaan;
  • U bent beter in staat om te sturen op resultaat in beleids- en bestuursprocessen met een
    belangrijke digitale component.