NGB blij met stevige en heldere lijn vuurwerkverbod

Volgens het NGB is een vuurwerkverbod alleen werkbaar is als het helder is voor consumenten en vuurwerkverkopers én handhaafbaar voor de politie, juist in deze tijd van krappe politiecapaciteit.

Ten aanzien van de feitelijke invulling van een vuurwerkverbod sluit het NGB aan bij de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en meer specifiek die van de Nationale Politie: een totaalverbod op consumentenvuurwerk in de categorieën F2 en F3, met uitzondering van het stabiel staande siervuurwerk, dat niet snel omvalt en waarmee niet gegooid kan worden. Dit betekent dat naast het knalvuurwerk en de vuurpijlen ook het kleine losse vuurwerk wordt verboden.

Om de jaarwisseling weer een feest te maken voor iedereen, zullen er goede ‘alternatieven’ moeten zijn die stap voor stap een nieuwe invulling geven aan de traditie van Oud & Nieuw. In het (buiten)land zijn al diverse mooie lokale initiatieven en ideeën van grotere en kleinere vuurwerkshows (bijvoorbeeld via buurtverenigingen/vuurwerkclubs) waarvoor vooraf vergunning kan worden verleend, tot muziek- en dansfestiviteiten voor jongeren.