Agenda

Vrij 14
juni

Op 14 juni a.s. vindt in Krimpen aan den IJssel een bijeenkomst plaats over mensenhandel. Burgemeesters hebben hier een e-mail over ontvangen.

Don 20
juni

Op vrijdag 20 juni komen experts van het Centrum voor Openbare Orde Recht van de Rijksuniversiteit Groningen naar Amersfoort, waar we in de raadzaal met burgemeesters in gesprek gaan over tal van openbare orde bevoegdheden. Van demonstratierecht tot outlaw motor gangs, van noodbevel tot noodverordening.

Vrij 21
juni

Tilburg University organiseert op vrijdag 21 juni 2019, in samenwerking met het vfonds, een symposium over de rol van de burgemeester in de democratische rechtsstaat (12:30-16:00, LocHal, Tilburg). Daarvoor bent u van harte uitgenodigd! Aanmelden kan hier.

 

Directe aanleiding is het verschijnen van de publicatie ‘De burgemeester als vriend of vijand van de rechtsstaat’, die kritisch reflecteert op het optreden van burgemeesters met betrekking tot de betogingsvrijheid, de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en de bevordering van de bestuurlijke integriteit. Kernboodschap is dat het burgemeestersambt politiseert, dat het lokaal bestuur een deel van zijn zelfreinigend vermogen dreigt te verliezen en dat kernwaarden van de democratische rechtsstaat in het geding komen. De centrale vraag is hoe ambtsdragers en beleidsmakers daarop zouden moeten reageren, mede in het licht van de deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de burgemeester.

 

We zijn zeer vereerd met de komst van o.a. commissaris van de Koning Wim van de Donk, burgemeesters Henri Lenferink (Leiden), Astrid Nienhuis (Heemstede), Hans Beenakker (Tiel), Alex van Hedel (Brummen) en Jos Heijmans (Weert). Ook dragen Stavros Zouridis en Martijn Groenleer (Tilburg University) bij, evenals Jan Brouwer (Rijksuniversiteit Groningen), Ruth Prins (Universiteit Leiden) en Jessica Hoitink (Strategisch adviseur publieke sector). Zij gaan graag met elkaar en met u in gesprek over de rol en positie van de burgemeester in de democratische rechtsstaat.

Woe 03
juli

Op 3 juli a.s. vindt in Leusden een bijeenkomst plaats met medewerking van de Rijksrecherche en het Platform Veilig Ondernemen. Daarbij gaan we dieper in op ambtelijke corruptie en de ondermijnende criminaliteit in de buitengebieden. Burgemeesters hebben hier een e-mail over ontvangen, waarmee zij zich kunnen aanmelden.

Don 29
augustus

Eind augustus vindt in Nijmegen het Democratiefestival plaats, om de democratie te vieren en ervaren. Dat we in een land leven waar iedereen zijn of haar mening mag geven, waar verschillen mogen zijn en waar we samen de keuzes maken, hoe moeilijk dat soms ook is. In steeds meer landen staat de democratie onder druk, en het zoeken naar verschillen lijkt het steeds meer te winnen van het vinden van overeenkomst. Op dit festival brengen we mensen uit heel Nederland bij elkaar die elkaar in het dagelijks leven niet snel ontmoeten.

Ook het NGB neemt deel aan het festival. Meer informatie en achtergronden op:
https://www.democratiefestival.nu/

Zat 28
september

Op 28 september vindt van 9.30 - 15.00 uur de jaarlijkse dag van Kinderburgemeesters plaats, dit jaar in de gemeente Stichtse Vecht.
Het thema van deze dag is: Leren participeren in de lokale democratie. 
 

Don 03
oktober

Op 3 oktober vindt het traditionele najaarscongres van het NGB plaats. Dit maal is "Gooiland" in Hilversum gekozen als locatie.

U bent hier

<div></div>